Van de voorzitter

Geplaatst op woensdag 23 december 2020

Van 2020 naar 2021.

Een bijzonder jaar 2020. Van de lockdown in maart naar de lockdown in december. Het milieu en klimaat vaart er wel bij, maar aan de temperaturen is dat niet te merken. Voor het bureau betekent het veel thuiswerken en weinig kilometers maken. Voor het bestuur digitaal vergaderen, appen en bellen en weinig echt bij elkaar. De ruimte en rust van de eerste lockdown is allang weer digitaal ingenomen. Voor de bedrijven blijft het werk thuis, maar even er op uit is ook dichtbij huis.

“Toch is er veel gebeurd en het is net of alles nog sneller gaat.”

De GLB pilot Hoe? Zo! is bijna afgerond en het Fjildlab kan nu echt van start. We maken een begin met het PEB (Plattelands Energie Bedrijf). De natuur inclusieve landbouw en kringloop landbouw zijn begrippen geworden, maar de meeste aandacht ging eerst naar fosfaat en gaat nu naar de stikstofproblematiek. Landbouw en natuur lijken weer meer tegenover elkaar komen te staan en daar komt de bouw als machtsfactor en bedreiging ook nog bij. Krijgen we door de stikstofhandel een warme landbouwsanering waar ook landschap en natuur de dupe van worden? Of kunnen wij de waarde van landschap en natuur zo positioneren in 2021 dat de samenleving daar echt ruimte voor maakt en waarde aan toekent?

Het jaar 2021 heeft als thema: Ode aan het Nederlandse Landschap. Dit geeft ons als vereniging Noardlike Fryske Wâlden in het Nationale Landschap Noardlike Fryske Wâlden de kans om het landschap en de agrarische natuur met stip op één te zetten.
Samen met de Mienskip zullen we dat in 2021 ook doen. Als iedereen met haar of zijn talenten en energie daar voor gaat, kunnen we een verandering in gang zetten, die de kringloop echt zal sluiten.

Noflike Krystdagen, in goede jierwiksel en in sûn en suksesfol nijjier tawinske.

   Naar nieuwsoverzicht