Fietsen

Het unieke coulisselandschap nodigt uit om verkend te worden, bijvoorbeeld per fiets. Geniet van mooie doorkijkjes in de door bomen omzoomde landbouwpercelen. Ga op zoek naar zeldzame plantensoorten en probeer bijzondere dieren te spotten.

Het Noordoosten van Fryslân beschikt over een ruim routenetwerk voor fietsers. Een groot deel van de Noardlike Fryske Wâlden valt onder het welbekende knooppuntensysteem van Nederland. Met behulp van dit systeem kunt u als fietser uw eigen route bepalen. Deze routes zijn goed bebord en op de knooppunten staan borden met overzichtskaartjes.

De fietsmogelijkheden houden bij de grens van het gebied van de Noardlike Fryske Wâlden niet op. Het aangrenzende Westerkwartier in de provincie Groningen vertoont wat landschap betreft veel overeenkomsten met de Noardlike Fryske Wâlden en is dus ook een aantrekkelijk fietsgebied.

In het Noordoosten grenzen de Noardlike Fryske Wâlden aan het Lauwersmeergebied. Ook in en rond dit gebied kan goed worden gefietst. Hetzelfde geldt voor het bosgebied rond Beetsterzwaag en Bakkeveen ten zuiden van het gebied van de Noardlike Fryske Wâlden. Verder kan bijvoorbeeld vanuit Drachten in de zomerperiode met de zogenaamde pontjesroute naar Grou worden gefietst.

Voor meer toeristische informatie over Noordoost Friesland neemt u een kijkje op www.eropuitinfriesland.nl.

Fietstocht door de NFW (127 km)

Het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden nodigt uit om per fiets te worden verkend. Daarom hebben diverse partijen in de regio het initiatief genomen om gezamenlijk een fietsroute door dit prachtige gebied op kaart uit te brengen. Deze 127 kilometer lange fietsroute door het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden is gebaseerd op het fietsknooppuntensysteem. De route gaat door een afwisselend en kleinschalig landschap, oude dorpjes en langs elf bijzondere picknickbanken. De kleurrijke picknickbanken met gebiedskaart vertellen door tekst, spelletjes en foto’s het verhaal van de Noardlike Fryske Wâlden. De locaties van de picknickbanken zijn tevens een start- of eindpunt van de fietsroute. De bankjes staan in Kollum, Buitenpost, Harkema, Eastermar, Rottevalle, Oudega, Burgum, Oentsjerk, Damwâld, De Westereen en Veenklooster. De fietsroute is mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân, de bij het Nationaal Landschap betrokken gemeenten, Staatsbosbeheer, Falkplan, Dwaande en NFW.

Overige routes in de Noardlike Fryske Wâlden

 

Even uitrusten?
Even bijkomen van een lange fietstocht? Door het gebied staan elf picknickbankjes op prachtige locaties. Het bezoeken waard!

 

© 2024 · Noardlike Fryske Wâlden · disclaimer · concept & realisatie door Custard on & offline communicatie