Wandelen

De kleinschaligheid van het smûke (knusse) coulisselandschap in Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden maakt het gebied zeer geschikt voor wandelen en fietsen. Er is een dicht netwerk van wegen en paden en de houtwallen en elzensingels bieden veel beschutting en zorgen voor de nodige afwisseling tijdens het wandelen en fietsen in het gebied. Het gebied heeft een rijke flora en fauna.

De wandelmogelijkheden in het gebied zijn eigenlijk onbegrensd. Het dichte paden en wegensysteem in het gebied, maakt het mogelijk om overal korte en langere wandelingen uit te stippelen. Bekijk hier de mooiste wandelroutes in Noordoost Friesland.

Streekpad Noardlike Fryske Wâlden
Voor de ultieme wandelbeleving door het ‘smûke’ coulisselandschap loop je een etappe van het verrassende Streekpad Noadlike Fryske Wâlden, een 165 km lange routestructuur door het Nationaal Landschap. Vereniging Noardlike Fryske Wâlden heeft dit streekpad in samenwerking met de landelijke stichting Wandelnet en initiatiefnemers Jaap en Anneke Jongejan ontwikkeld. De route heeft als startpunt Burgum en voert via Feanwâldsterwâl naar de Trynwâlden. Langs de oude halepaden bij Damwâld, de Zwagermieden en Westergeest komt het Streekpad in Kollum en Buitenpost. De route gaat langs Veenklooster en loopt vervolgens via Rottevalle en Eastermar naar het Nationaal Park de Alde Feanen. Via Sumar komt de wandelaar vervolgens weer in Burgum.

De route staat beschreven in de wandelgids ‘Streekpad Noardlike Fryske Wâlden’. De gids vertelt het verhaal over het Nationaal Landschap, dat wordt getypeerd door kleinschalig boerenland met rijke flora en fauna, opvallend door zijn kleine percelen, omzoomd door houtwallen, elzensingels en braamstruiken. Daarnaast vind je in de gids de rijke cultuurhistorie van het Nationaal Landschap, waaronder de volksverhalen en halepaden: oude verbindingsroutes die bewoners gebruikten om via andermans erf zo snel mogelijk naar kerk, school of winkel te kunnen lopen. De gids is o.a. (online) verkrijgbaar via Wandelnet, verschillende boekhandels en in de museumwinkel van De Kruidhof in Buitenpost (gratis toegankelijk). In 2020 heeft Wandelnet ook rondwandelingen (van 8 tot 18 km) in de Noardlike Fryske Wâlden ontwikkeld.

Swaddekuier
Ieder jaar wordt begin juli de Swaddekuier georganiseerd. Een wandeltocht van 10, 20 of 40 km door Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Lees meer op de website van de Swaddekuier.

Kijk voor meer routes en activiteiten in de Noardlike Fryske Wâlden ook op www.eropuitinfriesland.nlStaatsbosbeheer Noard-Fryslân en It Fryske Gea.

Bingo!

In de Noardlike Fryske Wâlden liggen ruim 60 plasdrasgebieden (40 ha). Ontdek de mooiste weidevogelgebieden en neem de weidevogelbingo mee! Welke soorten zie en hoor jij? Download hier de weidevogelbingo.

Ook in het coulisselandschap is er veel te zien in het land en in de singels, er is een rijke biodiversiteit. Ga om pad en neem de landschapsbingo mee. Welke soorten vogels, planten en struiken kom je onderweg tegen? Download de landschapsbingo hier.

 

© 2024 · Noardlike Fryske Wâlden · disclaimer · concept & realisatie door Custard on & offline communicatie