Leden vereniging Noardlike Fryske Wâlden planten fruitbomen in Achtkarspelen

Geplaatst op maandag 24 januari 2022

Oude fruitrassen horen bij het landschap van de Noardlike Fryske Wâlden en hebben een hoge kwaliteit. Daarnaast dragen ze bij aan de biodiversiteit. Om meer fruitbomen in het gebied te krijgen, organiseerde de afdeling Achtkarspelen van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) een actie voor haar leden. Afdelingsleden kunnen met korting fruitbomen bestellen bij de stichting Fruit yn Fryslân. Afgelopen zaterdag reikte Carin Roorda namens de vereniging samen met Nynke Zijlstra van Fruit yn Fryslân 5 appelbomen uit aan de familie Krol van leer- en zorgboerderij Hamster Mieden in Drogeham.

Leden van de afdeling Achtkarspelen konden kiezen uit drie soorten: Hoogstam (hoogte en breedte 8 meter), Halfstam (hoogte en breedte 5 meter en Laagstam (3 meter hoog en 1,5 meter breed). Van de kortingsactie maakte meer dan twintig leden gebruik.

Stichting Fruit yn Fryslân
Stichting Fruit yn Fryslân is opgericht in 2004 met als doel om oude fruitrassen in stand te houden. De stichting wil een breed publiek kennis laten maken met de vele duizenden appel-, peren-, pruimen-, abrikozenrassen en andere fruitsoorten die de afgelopen eeuwen in Fryslân werden aangeplant. Hiervoor organiseert de stichting o.a. de aanplant van fruitbomen, rassententoonstellingen, entcursussen en proefevenementen. Kijk voor meer informatie op www.fruitynfryslan.nl

   Naar nieuwsoverzicht