Leden Noardlike Fryske Wâlden zetten tijdens het maaien de wildredder aan

Geplaatst op donderdag 04 juli 2019

Om tijdens het maaien klein wild zoals hazen en reekalveren te beschermen maken boeren in de Noardlike Fryske Wâlden gebruik van de Wildredder. Dit is een klein, akoestisch hulpmiddel dat eenvoudig aan de trekker kan worden bevestigd en een hoog geluid in pulsen uitzendt waardoor het klein wild tijdens het maaien wordt opgeschrikt en wegrent.

“Voordat ik ga maaien, loop ik altijd door het weiland om te kijken of er dieren zitten. De ervaring is dat jonge dieren dan soms wegkruipen waardoor de kans aanwezig is dat ik ze over het hoofd zie. De Wildredder zorgt ervoor dat de dieren alsnog wegvluchten.” Aldus een van de leden van de vereniging.

Vereniging Noardlike Fryske Wâlden stimuleert het gebruik van deze Wildredder en heeft haar leden het apparaat met korting aangeboden. Daar hebben 80 leden gebruik van gemaakt. Na het maaiseizoen worden de ervaringen met de wildredder geëvalueerd.

Uit ervaringen met de Wildredder in Duitsland blijkt dat er 60 procent minder dieren het slachtoffer worden van maaiwerkzaamheden.

   Naar nieuwsoverzicht