Conny Bloemhoff ontvangt Douwe Hooglandprijs vereniging Noardlike Fryske Wâlden

Geplaatst op donderdag 15 juli 2021

Vandaag reikte Albert van der Ploeg, voorzitter van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden de Douwe Hooglandprijs 2020 uit aan Conny Bloemhoff. Zij ontvangt deze prijs voor het organiseren van verschillende activiteiten waarmee zij het publiek kennis laat maken met het agrarisch landschapsbeheer. Aan de prijs is een bedrag van 250 euro verbonden waarvoor ze een nieuwe publieksactiviteit kan ontwikkelen. De prijs is vernoemd naar Douwe Hoogland die van 2006 tot en met 2014 voorzitter van de vereniging was en veel voor de ontwikkeling van het agrarisch natuur- en landschapsbeheer heeft betekend. De prijsuitreiking vond plaats op het erf van het agrarisch bedrijf in Surhuisterveen.

Conny organiseert vele activiteiten op en rond het erf om kinderen en volwassen bij zowel het agrarisch bedrijf als het landschapsbeheer te betrekken. Met het project ‘Natuerlik Ferskaat mei de mienskip’ heeft zij vorige zomer met een groep kinderen en de burgermeester van Achtkarpelen een bijenhotel gemaakt voor de bijenweide. Daarbij leerden de kinderen op speelse, actieve wijze over de biodiversiteit en waarom bijen en insecten zo belangrijk zijn.

Tijdens het Brommels! weekend had ze vorig jaar een route aangelegd langs de elzensingels waar bezoekers bramen mochten plukken. Ook was de boerderij een excursielocatie voor de Friese vrijwilligersdag Natuur. Zij gingen met groepen o.l.v. Karst Meijer, de bramenexpert, het veld in. Tijdens deze excursie ontdekte hij een nieuwe bramensoort. Al eerder ontdekte hij bij hen op het land ook de rubus frieslandicus.
Ook ontvangt Conny ieder jaar een schoolklas die meedoet aan het educatieprogramma ‘Takomst foar in unyk lânskip’ dat de vereniging samen met Landschapsbeheer Friesland en de NME’s organiseert. Daarnaast draagt zij het landschap uit met deelname aan het VANLA-project ‘Boomwal als apotheek voor vee en bron van biodiversiteit’ en de aanleg van een bijenweide tijdens NL Doet. Ook heeft ze met kinderen ecologische dwarsverbindingen aangelegd in het kader van Versterking insectennetwerk Surhuisterveen.

Leuk detail is dat de familie ook onderdeel is van “de buurtenboeren van Blauhûs”. Deze groep mensen hebben een hectare grond tot haar beschikking die met oldtimers wordt bewerkt. De tarwe is gedorst met de Dors(t)vlegels uit de Drachtstercompagnie. De tarwe is vervolgens gemalen in de Feanstermoune op Koartwald. De gemalen tarwe wordt verwerkt tot brood en andere producten door Bakkerij A.J. van der Bijl uit Surhuisterveen. In december 2019 heeft Conny meegedaan aan de cursus Gastheren van het landschap en is zij officieel gastvrouw van de Noardlike Fryske Wâlden.

Jury
De jury 2020 bestond uit Douwe Hoogland, voorzitter van de jury en Nynke de Jong, bestuurslid afdeling VALD en Pier Jan Boersma, bestuurslid van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden.
De Douwe Hooglandprijs wordt sinds 2015 uitgereikt en is bedoeld voor een persoon of organisatie die het draagvlak voor en de betrokkenheid bij het agrarisch natuurbeheer van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden stimuleert.

   Naar nieuwsoverzicht