Proef & Beleef de Noardlike Fryske Wâlden op 1 juni

Laat je zintuigen prikkelen op zaterdag 1 juni in de Noardlike Fryske Wâlden. Geniet van de smaak van streekproducten, geef je ogen de kost in het coulisselandschap, spot weidevogels en vlinders en knutsel met je kinderen. Onder de titel ‘Proef & Beleef’ organiseert de vereniging Noardlike Fryske Wâlden samen met tien boerenbedrijven verschillende activiteiten voor het hele gezin.

Van Kollumerpomp tot Feanwâlden en van Drachtstercompagnie tot Feankleaster, op veel plekken zijn de activiteiten op de boerderijen te vinden. “Wy wolle graach dat de ynwenners fan ús prachtige regio yn ‘e kunde komme mei al it wurk fan de boeren. Dêrom organisearje wy dizze dei. It is in iepen buorkerij-dei foar jong en âld. Op tsien pleatsen is fan alles te sjen, te dwaan en te priuwen. Ik soe sizze: kom del!”, zegt voorzitter Albert van der Ploeg van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden. Alle activiteiten staan hieronder op een rij.

Openstelling akkerbouwbedrijf familie van der Ploeg

Tijd: 09:00 – 12:00 uur
Opgeven: niet nodig
Kosten: gratis
Adres: Mts. van der Ploeg – Rispens, Westernieuwkruisland 7, 9293 LW Kollumerpomp

Op het akkerbedrijf van familie van der Ploeg ontdek je hoe ze producten telen en het land bewerken op een mooie en bijzondere manier. Daarnaast kan je met boer Jan mee op de trekker met platte kar voor een rondrit waarin hij meer vertelt over het weidevogelbeheer dat ze uitvoeren.

Melkrobot bekijken, vogelkastjes timmeren en koeiendans!

Zaterdag 1 juni
Tijd: 10:00 tot 13:00 met om 12:00 uur de koeiendans
Opgeven: niet nodig
Kosten: gratis

Adres: De Dammen 6, 9222 NN Drachtster Compagnie

Neem een kijkje bij de melkrobot van boer Jurjen Visser en timmer je eigen vogelhuisje in elkaar. Om 12.00 uur gaan de koeien voor het eerst weer naar buiten.

Rondrit met trekker en wagen

Zaterdag 1 juni
Tijd: 10:30 – 12:30
Opgeven: Aanmeldformulier (Er is ruimte voor 18 deelnemers)
Kosten: gratis

Adres: Seadwei 3, 9261 XL Eastermar

Rondrit op trekker en wagen door zandpaden van Eastermar met gedeelte wandelen. Onderweg uitleg van het gebied door boer Pier Jan Boersma. Aansluitend is er de mogelijkheid voor lunch om daarna met de Broedvogel Expeditie van Ernst Oosterveld mee te gaan.

Broedvogel Expeditie: Op ontdekkingstocht naar verborgen nesten

Zaterdag 1 juni
Tijd: 13:00 uur
Opgeven: Aanmeldformulier (Er is ruimte voor 15 deelnemers)
Kosten: gratis

Adres: Seadwei 3, 9261 XL Eastermar

Welke broedvogels leven er in het landschap van Eastermar? Weet jij ze te herkennen aan het geluid? Samen met onderzoeker Ernst Oosterveld gaan we op pad om ook langs de nestkasten te gaan waar hij vertelt over soorten als de gekraagde roodstaart.

Openstelling natuurkijkhut met presentatie over vlinders

Tijd: 13:00 – 16:00 uur
Opgeven: niet nodig
Kosten: gratis
Adres: fietspad Broekhusterpaad (tussen Halepaad en Dwarsloane)

Tussen de coulissen van Damwâld kunt u een kijkje nemen in de natuurkijkhut van afdeling VALD. Attje Meekma is erbij aanwezig om te vertellen over de bijzondere (nacht)vlinders die ze hier tegenkomt. Al een aantal jaren monitort Attje nachtvlinders op hun bedrijf en ontdekt ze iedere keer weer nieuwe soorten. Ontdek de wereld van vlinders en leer meer over de verschillende soorten.

Openstelling melkveebedrijf familie de Vries

Tijd: 13:00 – 16:00 uur
Opgeven: niet nodig
Kosten: gratis
Adres: Maatschap de Vries, Foarwei 48, 9294 KE Aldwâld

Neem een kijkje op het melkveebedrijf, ontdek hoe de familie het bedrijf runt tussen de coulissen maar ook met een weidevogelgebied aan de rand van Oudwoude.

Wandelroute door de coulissen

Tijd: 13:00 – 16:00 uur
Opgeven: niet nodig
Kosten: gratis
Adres: Mts. Jelsma, Wedzebuorren 26, 9286 ET Twijzel

Vanaf het melkveebedrijf van de familie Jelsma start een wandelroute door de weilanden die je dwars door het coulisselandschap heen brengt. Bij terugkomst zijn er verschillende kraampjes met verse producten uit de regio waaronder Melktap Molke & Huning.

Bourgondisch ‘Ite by de boer’

Tijd: inloop 18:30 uur, start 19:00 uur
Opgeven: Aanmeldformulier (Let op: aanmelden kan t/m uiterlijk woensdag 29 mei)
Kosten: €30,- pp (excl. drankjes)
Adres: Mts. Roorda – Poelstra, Keningswei 1, 9297 WN Veenklooster

Geniet van een verrassend diner met driegangen “Bourgondisch tafelen” tussen de coulissen en de koeien (bij slecht weer in de stal). Met een voorgerecht van broden met lekker beleg uit de regio en vlees van eigen stal, hoofdgerecht van groenten en aardappelen uit de regio en vlees van eigen stal en een heerlijk nagerecht van eigengemaakte yoghurt.

Wildplukwandeling door Nynke Tigchelaar

Tijd: 19:00 uur verzamelen
Opgeven: Aanmeldformulier (Er is ruimte voor 10 personen)
Kosten: vrijwillige bijdrage (voor Nynke Akke Tigchelaar)
Adres: Oer de Wiel, Bûtefjild 3 9269TV Feanwâlden

We beginnen onze  simmerjûn wyldpluk kuier om 19 uur. Dan hebben we een hele avond waarin Nynke Tigchelaar ons leert en in de praktijk laat zien welke eetbare en geneeskrachtige kruiden en planten natuurgebied Oer de Wiel rijk is en hoe deze gebruikt kunnen worden. Er is volop ruimte voor vragen en voor iedere deelnemer is er een naslagwerk om mee naar huis te nemen. We sluiten de avond af met een wildgeplukt hapje en drankje.

© 2024 · Noardlike Fryske Wâlden · disclaimer · concept & realisatie door Custard on & offline communicatie