Gedeputeerde Douwe Hoogland neemt eerste exemplaar fotoboek in ontvangst tijdens landschapsonderhoud

Geplaatst op vrijdag 01 november 2019

De leden van agrarische natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden zetten zich in voor het beheer en onderhoud van het bijzondere coulisselandschap. Dit unieke landschap en de inwoners staan centraal in het fotoboek waarvan gedeputeerde Douwe Hoogland vrijdag 1 november het eerste exemplaar ontving uit handen van Wout van Vulpen, secretaris van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden. De overhandiging vond plaats tijdens de werkzaamheden voor het landschapsonderhoud op het erf van Mts. Boersma aan de Seadwei in Eastermar.

In het 68 pagina’s tellend fotoboek zijn de vier seizoenen vastgelegd door fotograaf Marcel van Kammen. In het oog springen prachtige foto’s van weide- en zangvogels, de bijzondere natuur, parels in het landschap en genietende recreanten. Ook zijn er foto’s van boeren  aan het werk, ontbreken de koeien uiteraard niet en is het landschapsonderhoud te zien.

Om de  duizenden kilometers elzensingels en houtwallen en honderden pingo’s goed te onderhouden is één keer in de 21 jaar (elzen) of 25 jaar (houtwallen) volledige kap (afzetting) nodig. Iedere 7 jaar worden overhangende takken gesnoeid. Zo blijven de karakteristieke boomwallen dichtbegroeid met een gevarieerde kruid- en struiklaag eronder. Dit zorgt ervoor dat de biodiversiteit in deze streek bijzonder groot is. Het kapseizoen loopt van 1 oktober tot 15 maart. Ook bij maatschap Boersma wordt nu landschapsonderhoud uitgevoerd.

Fotoboek
Het fotoboek is in opdracht van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden samengesteld door Marcel van Kammen (fotografie), Paul H. Loonstra pers- en communicatiebureau (tekst) en Custard on & offline communicatie (vormgeving). Het fotoboek is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Fryslân. De vereniging reikt het fotoboek uit aan haar relaties en is niet te koop.

Foto: Marcel van Kammen

   Naar nieuwsoverzicht