Biodiversiteit Noardlike Fryske Wâlden thema Swaddekuier

Geplaatst op donderdag 27 juni 2019

De Swaddekuier, die op zaterdag 6 juli plaatsvindt, staat dit jaar helemaal in teken van de biodiversiteit in de Noordelijke Friese Wouden. Het historische coulisselandschap van elzensingels en dykswâlen (houtwallen) biedt o.a. voedsel en beschutting aan bijzondere insecten en vogelsoorten. Het landschap vormt een prachtig decor waar voor de wandelaars veel te genieten en te beleven valt. ’s Ochtends geeft Albert van der Ploeg, voorzitter van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden, het startschot. Tijdens de wandeltocht krijgen de deelnemers op het erf van de familie Fennema in Kollumerzwaag een versnapering aangeboden.

De Swaddekuier loopt door het werkgebied van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden waar de aangesloten boeren en particulieren het historische landschap onderhouden. Daarnaast zetten zij zich ook in voor het behoud van weidevogels. Tijdens de wandeltocht kunnen deelnemers op het erf van de familie Fennema meer informatie over de activiteiten van de vereniging krijgen en vriend van de vereniging worden om deze activiteiten te ondersteunen.

Streekpad Noardlike Fryske Wâlden
Voor wandelaars die na zaterdag nog meer willen zien van het prachtige coulisselandschap heeft de vereniging in 2017 samen met de initiatiefnemers Jaap en Anneke Jongejan en stichting Wandelnet een 165 km lange wandelroute door het Nationaal Landschap ontwikkeld. De wandelroute staat beschreven in een handige gids en is ook digitaal verkrijgbaar. Kijk voor meer informatie op www.noardlikefryskewalden.nl/Streekpad.

Swaddekuier
De 12e editie van de Swaddekuier begint en eindigt in Buitenpost en bestaat uit routes van 10, 20 en 40 km door de prachtige natuur van het nationaal landschap de Noordelijke Friese Wouden.

Foto: Stichting De Swaddekuier

   Naar nieuwsoverzicht