Watersport

De Noardlike Fryske Wâlden is geen typisch watersportgebied. Toch is er ook op dit gebied het nodige te beleven in de Noardlike Fryske Wâlden. In het gebied liggen twee meren, de Leien en het Burgumer Mar. Door deze beide meren loopt ook een verbindingsroute tussen het Friese Merengebied en het Lauwersmeergebied. In deze route zitten enkele vaste bruggen waardoor de vrije doorvaartroute beperkt blijft.

De Leien is een ondiep meer met een aantal eilandjes. Het meer leent zich uitstekend voor surfen. Nabij Rottevalle ligt het Paviljoen De Leyen. Hier is een strandje en een natuurcamping van Staatsbosbeheer (zie onder campings). Verder zijn er kleine havens in Rottevalle en De Tike van waaruit De Leien bereikbaar is. In Rottevalle is een kleine camping waar ook kano’s kunnen worden gehuurd.

Aan het Burgumer Mar ligt een grote camping, Klein Zwitserland, bij Burgum. Verder grenzen de camping en jachthaven van Eastermar aan dit meer. Even buiten Eastermar is een paar jaar geleden een zandstrandje aangelegd.

De meer uitgesproken watersportgebieden vindt u ten westen van de Noardlike Fryske Wâlden, het Nationaal Park De Alde Feanen en in het noordoosten, het Nationaal Park Lauwersmeer (www.np-aldefeanen.nl en www.lauwersmeer.org).

Varen
Recreatieondernemers in het gebied Bûtenfjild-Wetterwâlden hebben samen een vaarroute, aan de hand van historische streekverhalen, opgezet: Vaarroute Bûtenfjild-Wetterwâlden