Cursus Gastheerschap van het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden

Recreanten laten steeds vaker de aanwezigheid van natuur in de omgeving meewegen in de keuze voor hun verblijf. Horeca- of recreatieondernemers kunnen daar de vruchten van plukken. Door gasten te betrekken bij natuur, landschap en cultuurhistorie in de omgeving bieden zij de gasten een onvergetelijk verblijf en kunnen zij zich met hun bedrijf onderscheiden. Daarnaast bouwen de ondernemers mee aan een positief imago van het gebied en stimuleren zij draagvlak voor het behoud van het landschap. Met de cursus Gastheer van het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden bieden de vereniging NFW samen met IVN en RegioMarketing Toerisme (RMT) ondernemers in Noordoost-Friesland de kans om de kennis over de omgeving op te doen.

In de cursus leren de ondernemers over de natuur, het landschap en de recreatieve mogelijkheden in het Nationaal Landschap. Zo leren ze het verhaal over de dobben en de singels en waar je de mooiste wandeling kunt maken. Ook een module over storytelling is onderdeel van deze cursus. Samen met de andere deelnemers bouwen de deelnemers aan een duurzaam recreatienetwerk van ondernemers die gezamenlijk de kwaliteiten van dit bijzondere gebied uitdragen.

Programma
De cursus bestaat uit vier dagdelen waarbij fe theorie en praktijk zoveel mogelijk worden gecombineerd: een vaste docent, gastsprekers uit de regio, interactie en opdrachten, binnenkijken bij deelnemers en excursies in het landschap.

Bijeenkomst 1

11 november

19.30 – 22.00 uur

Introductie op de vereniging, het Nationaal Landschap en de cursus
Bijeenkomst 2

18 november

19.30 – 22.00 uur

Ontstaan van het landschap, cultuurhistorie, natuur en storytelling
Bijeenkomst 3

25 november

19.30 – 22.00 uur

Huidig recreatief aanbod en nieuwe arrangementen
Bijeenkomst 4

9 of 16 december

19.30 – 22.00 uur

(in overleg met deelnemers)

Kruisbestuiving tussen ondernemers, streekproducten, excursie/kijkje in de keuken

In het voorjaar van 2020 wordt een terugkomdag georganiseerd.

De nieuwe gastheren krijgen een gevelbordje en certificaat waaraan zij herkenbaar zijn. Bovendien word zij genoemd op de website van de Noardlike Fryske Wâlden en IVN. Daarbij worden zij ook opgenomen in het landelijke netwerk van gastheren en uitgenodigd voor landelijke inspiratiebijeenkomsten.

Kosten en aanmelden
De deelnamekosten bedragen € 100,- per persoon. Dit is inclusief alle bijeenkomsten, locaties, koffie/thee, het lesmateriaal en het gevelbordje en certificaat. Leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden kunnen een korting van 50% krijgen.

De cursus is inmiddels volgeboekt. Na afloop van de cursus 2019 wordt gekeken of de cursus ook in 2020 kan worden georganiseerd.

De cursus
Gastheer van het Landschap is een succesvol project voor recreatieondernemers, ontwikkeld door IVN Natuureducatie in samenwerking met RECRON en Koninklijke Horeca Nederland. Inmiddels zijn landelijk meer dan 2.000 enthousiaste ondernemers opgeleid tot Gastheer van het Landschap. IVN organiseert in Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden deze cursus in opdracht van Vereniging Noardlike Fryske Wâlden en in samenwerking met RegioMarketing en Toerisme (RMT). De cursus is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Fryslân.

Meer informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Maeike Schraa van IVN op tel. 06-47280636 of m.schraa@ivn.nl. Bekijk ook www.ivn.nl/gastheervanhetlandschap.