Cursus Gastheer van het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden

Recreanten laten steeds vaker de aanwezigheid van natuur in de omgeving meewegen in de keuze voor hun verblijf. Horeca- of recreatieondernemers kunnen daar de vruchten van plukken. Door gasten te betrekken bij natuur, landschap en cultuurhistorie in de omgeving bieden zij de gasten een onvergetelijk verblijf en kunnen zij zich met hun bedrijf onderscheiden. Daarnaast bouwen de ondernemers mee aan een positief imago van het gebied en stimuleren zij draagvlak voor het behoud van het landschap. Met de cursus Gastheer van het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden bieden de vereniging NFW samen met IVN en RegioMarketing Toerisme (RMT) ondernemers in Noordoost-Friesland de kans om de kennis over de omgeving op te doen.

In de cursus leren de ondernemers over de natuur, het landschap en de recreatieve mogelijkheden in het Nationaal Landschap. Zo leren ze het verhaal over de dobben en de singels en waar je de mooiste wandeling kunt maken. Ook een module over storytelling is onderdeel van deze cursus. Samen met de andere deelnemers bouwen de deelnemers aan een duurzaam recreatienetwerk van ondernemers die gezamenlijk de kwaliteiten van dit bijzondere gebied uitdragen.

Programma
De cursus bestaat uit vier dagdelen waarbij de theorie en praktijk zoveel mogelijk worden gecombineerd: een vaste docent, gastsprekers uit de regio, interactie en opdrachten, binnenkijken bij deelnemers en excursies in het landschap. De eerste editie van de cursus heeft inmiddels in de winter van 2019 plaatsgevonden. In het voorjaar van 2020 wordt een terugkomdag georganiseerd.

De nieuwe gastheren hebben een gevelbordje en certificaat gekregen waaraan zij voor gasten herkenbaar zijn.

Bonnie Andringa, MelktapBurgum (H)earlike Sûvel
Gerrit Barkmeijer, Minicamping Uit en Thuis,
Wendy Batist, Vereniging Noardlike Fryske Wâlden, Buitenpost
Conny Bloemhoff, Melkveehouderij Maatschap Bloemhoff, Surhuisterveen
Johnny van Eijden, Johanna Hoeve, Ryptsjerk
Janneke Epema, TIP Drachten
Simon Hoeksma, Gemeente Noardeast-Fryslân
Reijer den Hartog, Mts Den Hartog Kollum
Aagje Hooijenga, Justjesoars B&B, Oudega (Sm.)
Nynke de Jong, Oer de Wiel, Feanwâlden
Aline de Jong, minicamping De Stjelp, Oudega (Sm.)
Tineke Luinstra, B&B ‘Op ‘e Pleats’, Mûnein
Klaas van der Meulen, TIP Drachten
Bregtje Miedema, Bonnehof Hûskes in Terpenlandschap, Westergeest
Hans Mozes, Jachthaven ‘t Eibertsnêst, De Westereen
Willy Okkema, Porto Casa, Earnewâld
Theunes Pietersma, Om de Dobben, Burgum
Jelkje Poelstra, De Forelpoel, Kollumerzwaag
Ulbe Postma, Alde Feanen, verhuur en bemiddeling, Earnewâld
Melanie Roorda, B&B Buwepleats, Drogeham
Rianne Schaafsma, Geitenboerderij De Sweach, Kollumerzwaag
Petra Waijenberg, Waijenberg Wijnadvies, Mûnein
Anja Wiersma-Kliphuis, Toeristenbureau Earnewâld
Lutske Wijma, B&B en Campererf Yn ‘t Paradyske, Kollum

Kosten en aanmelden
De deelnamekosten bedragen € 100,- per persoon. Dit is inclusief alle bijeenkomsten, locaties, koffie/thee, het lesmateriaal en het gevelbordje en certificaat. Leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden kunnen een korting van 50% krijgen.

Er wordt gekeken of de cursus ook in 2020 kan worden georganiseerd.

De cursus
Gastheer van het Landschap is een succesvol project voor recreatieondernemers, ontwikkeld door IVN Natuureducatie in samenwerking met RECRON en Koninklijke Horeca Nederland. Inmiddels zijn landelijk meer dan 2.000 enthousiaste ondernemers opgeleid tot Gastheer van het Landschap. IVN organiseert in Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden deze cursus in opdracht van Vereniging Noardlike Fryske Wâlden en in samenwerking met RegioMarketing en Toerisme (RMT). De cursus is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Fryslân.

Meer informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Maeike Schraa van IVN op tel. 06-47280636 of m.schraa@ivn.nl. Bekijk ook www.ivn.nl/gastheervanhetlandschap.