Tip voor de herfstvakantie: Kom wandelen over streekpad Noardlike Fryske Wâlden

Geplaatst op dinsdag 13 oktober 2020

Het streekpad Noardlike Fryske Wâlden is een verrassende wandelroute door het Nationaal Landschap. Zodra je een paar honderd meter van de doorgaande wegen af bent, waan je je in een ander Friesland met het smûke (knusse) coulisselandschap van houtwallen en elzensingels. Vereniging Noardlike Fryske Wâlden heeft samen met vrijwilligers, de gemeenten en Wandelnet deze wandelroute in 2018 ontwikkeld. Afgelopen weken zijn er vier informatieborden langs deze route geplaatst en er komen nog twee handwijzers bij.

Zeker in coronatijd is het belangrijk om naar buiten te gaan en te bewegen. Daarnaast is het nu extra genieten van de prachtige herfstkleuren en de mist boven de weilanden. De route komt langs boerderijen van leden van de agrarische natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden. Zij onderhouden dit bijzondere, cultuurhistorische landschap.

De 165 kilometer lange route heeft als startpunt Burgum en voert via Feanwâldsterwâl naar de Trynwâlden. Langs de oude halepaden bij Damwâld, de Zwagermieden en Westergeest komt het Streekpad in Kollum en Buitenpost. De route gaat langs Veenklooster en loopt vervolgens via Rottevalle en Eastermar naar Nationaal Park de Alde Feanen. Via Sumar komt de wandelaar vervolgens weer in Burgum.

Genieten van de streek

Wandelaars kunnen tijdens of na het wandelen een bezoek brengen aan de gastheren en -vrouwen van Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Zij vertellen met enthousiasme graag meer over de omgeving. Neem contant geld mee om heerlijke (streek)producten bij hen te kopen zoals kaas bij Geitenboerderij De Sweach in Kollumerzwaag en de Johanna Hoeve in Ryptsjerk, mooi vlees bij Oer de Wiel in Feanwâlden, (h)eerlijke zuivel bij Melktap Burgum, een lekkere lunch of diner bij brasserie Om de Dobben in Burgum of Porto Casa in Earnewâld of neem op de terugweg lekkere wijnen mee van Waijenberg Wijnadvies in Mûnein.

Gastheren van het Landschap

De Gastheren en -vrouwen van het Landschap Noardlike Fryske Wâlden zijn horeca- en recreatieondernemers die een cursus hebben gevolgd over het ontstaan, het beheer en de (natuur)waarde van Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Een aantal van hen verzorgt ook een haal- en brengservice zodat wandelaars de route in etappes kunnen lopen. Kijk voor alle Gastheren en – vrouwen en bijzondere overnachtingslocaties op www.noardlikefryskewalden.nl/nationaal-landschap.

Informatieborden en handwijzers Wandelnet

De informatieborden van Wandelnet staan bij de start van het Streekpad aan de Schoolstraat tegenover restaurant De Pleats in Burgum, bij de ingang van het Toutenburgbos tegenover Klompenmakerij Scherjon aan de Dokter Ypeylaan in Noardburgum, aan de Ottemawei in Readtsjerk en aan de Schoolstraat vlakbij De Kruidhof in Achtkarspelen. De handwijzers worden geplaatst op de kruising met andere langeafstandswandelpaden zoals op het Fermanjepaad en Halepaad in Damwâld en vlakbij het Flokhernepaed in Mûnein. De borden zijn gefinancierd door de provincie Fryslân vanuit de Gebiedsontwikkeling De Centrale As.

Route streekpad Noardlike Fryske Wâlden
De complete route van streekpad Noardlike Fryske Wâlden (165 km) is te downloaden of als gids te bestellen via www.wandelnet.nl.

In onderstaand interview hoort u onze voorzitter Albert van der Ploeg over het streekpad Noardlike Fryske Wâlden.

   Naar nieuwsoverzicht