Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden heeft er 24 gastheren bij

Geplaatst op woensdag 11 december 2019

Recreanten laten steeds vaker de aanwezigheid van natuur in de omgeving meewegen in de keuze voor hun verblijf. Om hun gasten een unieke beleving te kunnen bieden, volgden 24 horeca- en recreatieondernemers in de omgeving van Noardlike Fryske Wâlden de vierdaagse cursus ‘Gastheer van het Landschap’. Hierin leerden zij hoe het landschap is ontstaan, hoe het door de boeren wordt beheerd en vooral wat er te zien en te beleven is. Afgelopen maandag sloten zij de cursus af met een presentatie van de arrangementen van activiteiten in en om de Noardlike Fryske Wâlden en een proeverij van streekproducten.

De deelnemers aan de cursus hebben in groepjes gewerkt aan een arrangement voor bezoekers van het gebied. Hieruit ontstonden heel leuke ideeën voor o.a. fietsroutes rond Earnewâld, Oudega (Sm.) en Ryptsjerk, een vaarroute rond Kollum met een bezoek aan een melkveehouderij of een picknick tussen de geiten, een wijnproeverij in een stal in Feanwâlden, een wandelarrangement langs B&B’s (Bed & Breakfast) rond het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden en het Bonifatius Kloosterpad, een overnachting met een ruitertocht rond Mûnein, een fietsrondje ‘troch de wâlden’ en een excursie rond Burgum met een bezoek aan een melkveebedrijf. Samen met RegioToerisme en Marketing (RMT) wordt gekeken hoe met deze ideeën het gebied nog beter op de kaart kan worden gezet.

Alle deelnemers hadden ook een streekproduct meegenomen. Dit leverde een proeverij op van lokale (geiten)gazen, jam, mosterd, ganzenworst en koeken.

Certificaat en gevelbordje
Alle deelnemers kregen uit handen van Wout van Vulpen, secretaris van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden een certificaat en een gevelbordje waardoor het voor bezoekers direct zichtbaar is waar ze terecht kunnen voor meer informatie over het Nationaal Landschap.
Wout van Vulpen “Geweldig dat recreatieondernemers de meerwaarde van deze unieke omgeving inzien en zich daarin willen verdiepen en met elkaar samen willen werken om dit gebied nog beter op de kaart te zetten”.

Vierdaagse cursus
Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden wordt weleens het best bewaarde geheim van Fryslân genoemd. Het ‘smûke’ coulisselandschap met duizenden kilometers elzensingels, dykswâlen en honderden pingo’s kent een unieke flora en fauna. Tijdens de cursus leerden de ondernemers meer over landschap, natuur en cultuurhistorie en hoe je je gasten daarover kunt vertellen (storytelling). Gastsprekers van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden vertelden over het natuurbeheer en over de vogel- en boomsoorten die dit gebied rijk is. Ook werd er een kijkje in de keuken genomen van de succesvolle horecaondernemer Pier Hager van paviljoen de Leyen in Rottevalle. In het voorjaar komen de nieuwe gastheren bij elkaar voor een excursie.

Deze cursus werd gegeven door IVN Fryslân in opdracht van Vereniging Noardlike Fryske Wâlden en in samenwerking met RegioMarketing Toerisme (RMT) en is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van provincie Fryslân.

   Naar nieuwsoverzicht