Leer de bijen kennen in natuurgebied Om de Dobben

Geplaatst op vrijdag 03 juli 2020

Wilde bijen hebben het moeilijk en dreigen te verdwijnen uit ons land. Om kinderen meer over bijen en biodiversiteit te leren, ontwikkelde IVN natuureducatie een rugzakroute bij Brasserie Om de Dobben in Burgum. Vrijdag 3 juli opende Theunis Pietersma, eigenaar van natuurgebied Om de Dobben, deze route officieel. Met steun van o.a. vereniging Noardlike Fryske Wâlden kon deze route worden gemaakt.

Spelenderwijs leren over het belang van de bij
Met de nieuwe route kunnen kinderen buiten de gebaande paden op bijenonderzoek gaan. Ze kunnen vrij rondstruinen tussen de houtwallen, elzensingels en pingoruïnes. Kinderen én hun ouders leren via opdrachtjes met materialen uit de rugzak spelenderwijs bijen herkennen en ook waar bijen hun nesten maken en dat bijen belangrijke dieren zijn en ervoor zorgen dat wij bijvoorbeeld bramen kunnen eten. De rugzakroute is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar onder begeleiding van hun ouders. Naast gezinnen met kinderen is de route, die ongeveer een uur duurt, ook heel geschikt voor groepen van basisscholen of kinderopvanglocaties.

Educatie Brasserie Om de Dobben
De rugzakjes zijn gratis verkrijgbaar bij Brasserie Om de Dobben. Om de Dobben is een particulier natuurgebied van 10 hectare dat onderdeel uitmaakt van Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. De omgeving biedt kinderen, naast vertier in de speeltuin, nu ook de mogelijkheid om op een speelse manier de omgeving te ontdekken en te leren over natuur.

Dit project is ontwikkeld door IVN Natuureducatie in opdracht van Stichting Plak foar Elkenien en gefinancierd door gemeente Tytsjerksteradiel, gemeente Dantumadiel, Vereniging Noardlike Fryske Wâlden, Familie Pietersma, GOC, Iepen Mienskipsfûns en Provincie Fryslân.

   Naar nieuwsoverzicht