Brommels!

Brommels! is een tweedaags bramenfestijn in het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden, waarbij boeren hun land open stellen om bramen te plukken en kennis te laten maken met het landschap. De vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) is partner van Brommels!

Zo’n twintig leden van de vereniging NFW stellen hun land op zaterdag 26 augustus open. Bezoekers kunnen langs de elzensingels en houtwallen, die onderhouden worden door de boeren, rijpe bramen plukken. Tijdens het evenement stellen ook vijf agrariërs hun bedrijf van 10.00 – 16.00 uur open voor belangstellenden. Naast het plukken van bramen wordt op ieder bedrijf een aantal leerzame, maar vooral leuke activiteiten georganiseerd. Kijk hieronder voor het overzicht.

De foto’s van Brommels! 2017 vindt u hier.

Landschapsexcursie flora in Jistrum
Tijdens het bramenfestijn is op zaterdag 26 augustus het bedrijf van maatschap Broersma-Van der Meer opengesteld. Voormalig boswachter Jacob Bijlsma verzorgt voor belangstellenden een landschapsexcursie over planten en bomen (flora). Bent u nieuwsgierig wat er in de houtwallen groeit en bloeit? De leerzame excursie kan om 11.00 en 13.00 uur worden gevolgd.

Opgeven kan via info@noardlikefryskewalden.nl onder vermelding van uw naam, adres, telefoonnummer en het aantal personen. Deelname is gratis.

Maatschap Broersma-Van der Meer
Ieswei 10, 9285 CT Jistrum

Excursie over bijen en honing in Eastermar
Op zaterdag 26 augustus is iedereen van harte welkom om een kijkje te nemen op de boerderij/camping van maatschap Benedictus-Swart. Naast het plukken van overheerlijke bramen uit het veld, zijn er verschillende kinderactiviteiten op het bedrijf. Zo is er een kleurplatenwedstrijd, prijsvraag en kan er een limonadekoe gemolken worden. Heeft u zin in een bramenijsje? Dat kan, er is bramenijs van eigen geplukte bramen.

Imker Arend Timmermans geeft uitleg over bijen, bijenkorven en het maken van honing. De uitleg vindt plaats om 10.00 en 14.00 uur.

Maatschap Benedictus-Swart
Seadwei 17, 9261 XM Eastermar

Rondleiding ‘melk: van gras tot glas.’ in Twijzel
Zaterdag 26 augustus kunnen bezoekers genieten van een glas verse melk bij Biologisch Melkveebedrijf Marinus. De boer leert je hier alles over hoe melk geproduceerd wordt in diverse rondleidingen ‘melk: van gras tot glas.’

Daarnaast is er een veldexcursie onder leiding van Jan de Boer met als onderwerp “Wat hebben dieren nodig om zich thuis te voelen in het coulisselandschap?”. Hoe kan goed landschapsbeheer hier een bijdrage aan leveren en hoe kun je zelf je tuin en leefomgeving verbeteren?

Verder is er voor de kinderen van alles te beleven, naast een leuke kleurplatenwedstrijd kunnen zij zich vermaken op het grote springkussen.

Meedoen aan de landschapsexcursie? De starttijden zijn om 11.00 en 14.00 bij Biologisch Melkveebedrijf Marinus, Tsjerkebuorren 43, 9286 GA Twijzel. Deelname is gratis. Geef je vooraf wel even op via info@noardlikefryskewalden.nl ovv naam, adres, telefoonnummer en het aantal personen.

Biologisch Melkveebedrijf Marinus
Tsjerkebuorren 43, 9286 GA Twijzel

Vogelhuisjes timmeren in Boelenslaan

Voor de kinderen is er zaterdag 26 augustus een creatieve activiteit op het bedrijf van maatschap Nijboer-Jacobi in Boelenslaan. Kinderen kunnen hier voor een bijdrage van slechts €2,– vogelhuisjes timmeren voor de Gekraagde Roodstaart. Dit zangvogeltje, dat kleiner is dan de mus, komt meer dan gemiddeld voor in het landschap van de Noardlike Fryske Wâlden. In het landschap met elzensingels, houtwallen en pingo’s brengen ze hun jongen groot. Help jij de Gekraagde Roodstaart (readsturtsje) aan een nieuw huisje?

Maatschap Nijboer–Jacobi
Parksterreed 5a, 9233 LS Boelenslaan

Demonstratie met een drone in Veenklooster
Zaterdag 26 augustus stelt maatschap Roorda-Cuperus in Veenklooster hun bedrijf open voor een demonstratie vliegen met een drone. Binne-Louw Katsma geeft om 11.00 en 12.30 uur de demonstratie met uitleg over onder andere techniek, wet en regelgeving. Altijd al eens willen zien hoe een vogel het landschap van de Noardlike Fryske Wâlden ziet? Kom gezellig langs! Er is een ijscokar met suikervrij bramenijs. Daarnaast kunt en mag u onze heerlijke weidemelk proeven en wordt er bramenjam, gemaakt van bramen welke geplukt zijn in de landerijen om de boerderij, verkocht.

Maatschap Roorda-Cuperus
Keningswei 1, 9297 WN Veenklooster